Antikke sporter

De gamle grekerne var iherdige idrettsutøvere som arrangerte idrettsbegivenheter i Olympia i 1 200 år. Dette er opphavet til dagens olympiske leker. Teknikker og regler er endret siden da, men mange av de gamle sportsgrenene består. Et eksempel er fotball, som ikke er så veldig mye endret siden sin opprinnelse.Spesielt lagsport var populært blant de gamle grekerne, og i motsetning til i dag var dette kun forbeholdt den mannlige befolkningen. Det var stort sett landhockey og fotball som ble spilt. Det aller største forskjellen fra i dag er at lagsport som regel ble spilt uten en tråd på kroppen.

Sport, status og religion

Å være idrettsutøver i det gamle Hellas var ensbetydende med ære og rikdom. Utøverne tjente store summer og ble hedret av befolkningen som helter. Ingen hvem-som-helst kunne bli idrettsutøver. Dette var forbeholdt adelen og andre med høy rang. Det var også en gjengs oppfatning at guder favoriserte sterke menn og gutter.Menn skulle ha grasiøse og muskuløse kropper, så den mannlige befolkningen ble oppfordret til fysisk aktivitet og sunt kosthold. Derfor hadde de lokale treningslokaler kalt gymnasium. Disse var kun tilgjengelige for menn, og treningen ble gjort helt naken. Ordet gymnasium kommer av det greske ordet gymnos, som rett og slett betyr naken.

Andre sportsgrener

Det var ikke bare lagsport som vekket de gamle grekernes interesse. En stor sport, som ikke finnes i dag, var vognløp med hest. Imidlertid praktiserte de også det vi i dag kjenner som hesteløp, med rytter og hest i tospann. Grekerne var også gode i både løping, spydkast, lengdehopp og diskos.Visste du at boksing og bryting også stammer fra de gamle grekerne? Dette var to grener innenfor kampsporten, som ble flittig praktisert. Med andre ord har vi mye å takke de gamle grekerne for når det gjelder sport, og det er vel nettopp det vi gjør ved å arrangere De Olympiske Leker år etter år.